Czosnek

Czosnek to roślina reprezentująca rodzinę liliowatych pochodząca z Azji Środkowej gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Jej cechą charakterystyczna jest główka składająca się z kilku ząbków. Czosnek jest uprawiany od około pięciu tysięcy lat z uwagi na swoje właściwości lecznicze i smakowe. Ta roślina to powszechnie stosowana przyprawa. Służy też do konserwowania wielu potraw by nie straciły świeżości.
Syrop z cebuli - przepis na przygotowanie, właściwości, działanie
Syrop z cebuli - przepis na przygotowanie, właściwości, działanie
Cebula szalotka (czosnek askaloński) - uprawa, pielęgnacja, cena, zastosowanie
Cebula szalotka (czosnek askaloński) - uprawa, pielęgnacja, cena, zastosowanie
Jak i kiedy sadzić czosnek? Poradnik praktyczny
Jak i kiedy sadzić czosnek? Poradnik praktyczny
Czosnek niedźwiedzi - zastosowanie i uprawa w warunkach domowych
Czosnek niedźwiedzi - zastosowanie i uprawa w warunkach domowych

Wszystko o czosnek - lista artykułów

Zapoznaj się z informacjami na temat czosnek. Nasze sprawdzone porady związane z czosnek pomogły już wielu osobom. Zapoznaj się z artykułami poniżej i przeczytaj te które Cię interesują

Czosnek - uprawa, działanie, właściwości lecznicze, zastosowanie

Czosnek jest rośliną, która może spełniać wiele zadań z uwagi na swoje liczne walory. Sprawdza się, jako przyprawa do wielu potraw, znane są też jej zdrowotne właściwości. Warto, więc uprawiać tą bylinę w ogrodzie. Trzeba tylko wiedzieć jak się do tego zabrać by odsłoniła wszystkie swoje walory.

Kiedy sadzi się czosnek?

Odpowiedź na to pytanie trzeba podzielić na dwie części, ponieważ występują dwie podstawowe odmiany tej rośliny, jest to czosnek jary i ozimy. Oba rodzaje lubią dobrze przekopaną i spulchnioną glebę. Najlepszych plonów można się spodziewać, jeśli ziemia będzie bogata w próchnicę i będzie wykazywała właściwości odżywcze. Musi być też odpowiednio nawożona, ponieważ system korzeniowy czosnku jest płytki i słabo przyswaja składniki mineralne.

Odmianę ozimą sadzi się jesienią, optymalny termin to druga połowa października. Wtedy będzie miała czas na dobre ukorzenienie przed zimą. Ząbki czosnku umieszcza się w ziemi w pozycji pionowej piętką w dół na głębokości od czterech do sześciu centymetrów. Należy zachować odstępy pomiędzy ząbkami, powinny wynosić około 10-15 centymetrów.

Najlepszy termin sadzenia czosnku jarego to koniec marca i początek kwietnia, lecz ziemię należy przygotować wcześniej, najlepiej jesienią . Konieczne jest dokładne przekopanie i zagrabienie, zwilżone i obrane z łupin ząbki umieszcza się na głębokości 2-4 centymetrów. Trzeba też zadbać o dwudziestocentymetrowe rozstawy rzędów oraz dziesięciocentymetrowe odstępy między ząbkami.

Do sadzenia czosnku można wykorzystać stanowiska zwolnione przez inne rośliny. Nie powinny być to jednak grządki po warzywach cebulowych czy też ziemniakach lub burakach. Czosnek najlepiej przyjmie się w ziemi po pomidorach, fasoli, ogórkach, kalafiorach i selerze. Ponadto będzie rósł prawidłowo w towarzystwie marchewki, pietruszki i truskawek, wtedy właśnie ujawni swoje walory takie jak chociażby właściwości odchudzające.

Uprawa czosnku

Uprawa czosnku nie sprawia zbyt dużych trudności, wystarczy trzymać się kilku zasad. Tuż po posadzeniu roślinę trzeba podlać i powtarzać tę czynność w suchych okresach roku. Czosnek lubi wodę, musi, więc mieć do niej częsty dostęp. Pielenie i płytkie spulchnianie musi być wykonywane równie systematycznie. Nie wolno dopuścić do rozwinięcia się chwastów.

Uprawiając czosnek można bez problemu wykonać ściółkowanie za pomocą włókniny, folii lub słomy. By hodowla mogła być kontynuowana trzeba zabrać się za zbiory w odpowiednim terminie. Czosnek ozimy dojrzewa w lipca a jego jary krewny do trzech tygodni później. Dojrzewanie zwiastują zwiotczałe łodygi i żółknące liście. Jeżeli nie wyjmie się cebuli na czas ponownie się zakorzeni.

Pielęgnacja czosnku zimą polega na przeniesieniu go do chłodnego i suchego pomieszczenia po uprzednim wysuszeniu. Późniejsze przechowywanie nie jest trudne, do tego celu najlepiej nadadzą się siatki, stelaże z siatki lub wianki.

Do pielęgnacji zalicza się też rozmnażanie czosnku, można je wykonać na dwa sposoby. Pierwszy z nich to wykorzystanie ząbków. Sadzenie zostało już opisane powyżej. Druga metoda to pozyskanie cebulek powietrznych powstających na szczycie pędu nasiennego. Warto jednak pamiętać, że te cebulki służą do sadzenia jesiennego.

Jeżeli interesuje Cię czosnek niedźwiedzi, sprawdź ten artykuł.

Zalety i zastosowanie czosnku

Niewątpliwą zaletą czosnku jest fakt, że wykazuje dużą odporność na szkodniki. Nie jest też, wbrew pozorom, zbyt trudny w uprawie. Wystarczy nieco praktyki i trzymanie się reguł opisanych powyżej. Powszechnie znane jest też pozytywne działanie czosnku na organizm ludzki. To jednak nadal tylko podstawowe zalety.

Czosnek jest też przyprawą stosowaną w wielu zakątkach świata. Służy, jako baza sosów, dodaje się go do potraw z dziczyzny, baraniny, cielęciny itp. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, wędlin czy marynat. Bierze udział w konserwacji warzyw, chociażby ogórków, mięs i ryb. Mamy, więc do czynienia z pełną gamą kulinarnych zastosowań.

Czosnek jest chętnie stosowany w ogrodnictwie i gospodarstwach rolnych. Preparaty na jego bazie służą do ochrony roślin przed szkodnikami. To zadanie dobrze spełnia już sam sok z czosnku. W rolnictwie tą roślinę dodaje się do paszy dla zwierząt, podnosi ich odporność i pomaga zwalczać pasożyty. Wykazuje, więc właściwości lecznicze pożyteczne nie tylko dla ludzi.

Zdrowotne działanie czosnku. Naturalny antybiotyk i inne zalety

Jakie właściwości lecznicze i walory posiada czosnek? Po pierwsze to naturalny antybiotyk, zwalcza infekcje, hamuje rozwój bakterii oraz obniża ciśnienie krwi. Zdrowotne działanie czosnku jest możliwe dzięki wielu składnikom zawartym w każdym ząbku. Są to związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy B1, B2, PP, C, prowitamina A, liczne sole mineralne oraz rzadkie mikroelementy takie jak kobalt, chrom, nikiel.

Surowy czosnek wykazuje najlepsze właściwości odżywcze i zdrowotne. Liczne zalety mają zawarte w tej roślinie olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. To właśnie one działają jak antybiotyk, zwalczają infekcje wirusowe układu oddechowego. Pomagają też przy grypie, obniżają gorączkę i wywołują potliwość, przy czym nie wyjaławiają organizmu tak jak syntetyczny antybiotyk.

Znane są też właściwości odchudzające czosnku, dlatego też jest tak lubianą przyprawą. Wspomaga działanie układu pokarmowego i usprawnia pracę jelit. Dzięki temu pokarmy są lepiej trawione, organizm funkcjonuje prawidłowo. Właściwości odchudzające są szczególnie ważne po zjedzeniu obfitego i ciężkostrawnego posiłku.

Czy są jeszcze jakieś inne właściwości lecznicze czosnku? Oczywiście, że są, spożywanie ząbków powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, co zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu. Działanie czosnku poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i tym samym usprawnia przepływ krwi.

Właściwości lecznicze i działanie czosnku na organizm

Pozytywne działanie czosnku na organizm jest udowodnione naukowo. Warto, zatem hodować tą roślinę leczniczą w ogrodzie. Uprawa nie sprawia dużych problemów, wystarczy plewienie, podlewanie i dbanie by gleba wykazywała właściwości odżywcze.

Zbawienne działanie czosnku na organizm i jego właściwości odchudzające są dostępne dla każdego. Nawet początkujący ogrodnicy poradzą sobie z uprawą. O ile będą przestrzegać wskazówek znajdujących się powyżej.

CZYTAJ WIECEJ
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij