Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku

Nalewka z dzikiej róży, oprócz tego, że jest po prostu przepyszna, z całą pewnością może nosić miano zdrowotnej. Ma mnóstwo wartości odżywczych, które działają dodatnio na pracę całego organizmu. Nalewka na spirytusie, pita w małych ilościach nawet codziennie, będzie świetnym sposobem na poprawę kondycji i zdrowia. Nie ma się nad czym zastanawiać, to samo zdrowie, więc zaopatrz się w owoce dzikiej róży i wypróbuj najlepszy przepis na nalewkę.

Jeśli szukasz firmy, która wykona aranżację ogrodu, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza uzyskasz dostęp do najlepszych ofert sprawdzonych fachowców.

Nalewka z dzikiej róży w słoiczkach

Dzika róża – gdzie jej szukać?

Róża dzika to jeden z najbardziej powszechnych gatunków na całej kuli ziemskiej. Występuje w całej Europie, aż do wysokości 1500 m n.p.m., w Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, w Azji i na Maderze, rozprzestrzeniła się także w Australii. Obecnie pojawia się około 20 odmian o różnych kwiatach i pokroju.

Jak wygląda dzika róża?

Dzika róża w Polsce jest bardzo pospolita. Znana jest nam jako kolczasty krzew o mniej więcej 3 metrach wysokości, jednak pojawiają się także odmiany w postaci pnączy, których pędy mogą osiągnąć niewiarygodną długość 12 metrów. Jej gałązki są gęsto pokryte hakowatymi kolcami, typowymi dla większości róż, które znamy. Ma pojedyncze kwiaty, złożone z kilku płaskich, pachnących płatków. Kwitnienie trwa od maja do lipca. Później na krzewie pojawia się prawdziwy skarb dla zielarzy i nalewkarzy – owoce o podłużnym kształcie. Długo zostają na krzewie, a swoich właściwości nabierają po przemrożeniu. Czasami trzeba jednak się spieszyć – to prawdziwy przysmak dla zwierząt, zwłaszcza ptaków. Więcej roślin i ziół leczniczych zebraliśmy dla ciebie w tym miejscu.

Gdzie występuje dzika róża?

Krzew jest bardzo ozdobny. Porasta łąki, zarośla, miedze, przydroża i lasy. Co więcej, z powodzeniem można ją także uprawiać w ogrodzie, nie wymaga to w zasadzie żadnego większego wysiłku, róża nie ma większych wymagań. Jednak zdecydowana większość osób wybiera się na zbiór owoców i płatków do lasu lub w inne miejsce naturalnego bytowania róży.

Dzika róża – wyjątkowa roślina o wyjątkowych właściwościach

Owoce dzikiej róży są wykorzystywane w kulinariach, nalewkarstwie i medycynie ludowej od wieków. Słyną z tego, że zawierają rekordowe ilości witaminy C, i to w jej łatwo przyswajalnej formie. Nalewka z róży także zawiera dużo tej witaminy, ponieważ spirytus jej nie zabija, stąd jej lecznicze właściwości. Jednak to nie koniec jej dobroczynnych składników. Dzika róża zawiera także witaminę B2, K i P, można znaleźć w niej szereg dobroczynnych substancji aktywnych i innych składników odżywczych. To bogate źródło także magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Prozdrowotne właściwości ma także nalewka z derenia. Przepis na nią znajdziesz w tym artykule.

Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku 2

Nalewka z dzikiej róży - właściwości

Dlatego właśnie nalewka z owoców dzikiej róży ma reputację tak prozdrowotnej. Jest to nalewka z róży, która dobrze wpływa na działanie całego organizmu, przede wszystkim wzmacnia go i poprawia ogólną odporność. Nalewka z dzikiej róży, także nalewka z płatków dzikiej róży może być stosowana także przy przeziębieniach i wiosennych osłabieniach. Podawano ją także w przypadkach szwankującego układu pokarmowego, szybko poprawiała jego pracę. Spożywanie owoców w każdej postaci wspomaga także naczynia włosowate.

Akcesoria przydatne do nalewek w super cenach!

Jakie działanie wykazuje dzika róża?

Róża ponadto działanie przeciwwirusowe, może zmniejszać nasilenie reakcji alergicznych. Znane są także jej właściwości moczopędne, przydatne w czasie zapaleń pęcherza i dróg moczowych, a także rozkurczowe.  Olejki różane dodaje się do leków pobudzających łaknienie. Są wykorzystywane także często w farmacji jako „polepszacz” smaku leków różnego rodzaju. W medycynie ludowej najbardziej popularne były nalewki na spirytusie, które mają bardzo długą tradycję.

Co ciekawe, nalewka z dzikiej róży miała nie tylko działanie lecznicze. Nalewka z owoców dzikiej róży na Litwie nosiła nazwę „Żenicha”, bowiem ten trunek podawano kawalerom w domach, w których były panny na wydaniu. Bardzo prawdopodobne, że to moc zaklęta w owocach dzikiej róży pomagała w kojarzeniu się par.

Płatki i owoce dzikiej róży – zbiór

Do nalewki z dzikiej róży wykorzystuje się jej owoce i płatki kwiatów. Niektórzy uważają, że tylko nalewka z płatków dzikiej róży ma szlachetny i głęboki smak, którego brakuje jej owocom. Do przygotowania trunku należy wybierać owoce z krzewów rosnących z daleka od drogi. Świetnie sprawdzą się te, które znajdują się w lesie lub w zaroślach na polu. No i oczywiście te z własnego ogrodu.

Owoce dzikiej róży mają około 2-3 cm długości, wydłużony, owalny kształt. Ich skórka ma purpurowy, bardzo ciemny kolor. Owoce dojrzewają już w lipcu i sierpniu, wtedy też można je zbierać. Jednak nalewka z róży najlepiej smakuje, jeśli owoce są przemrożone. Dlatego wiele osób zbiera je dopiero po przymrozkach. Jeśli jednak chcesz mieć wyjątkową nalewkę z owoców dzikiej róży już przed zimą, możesz przemrozić owoce z zamrażalniku. Wystarczy je odstawić na dwa, trzy dni do zamrażalki, a będą idealnie nadawały się do nastawienia nalewki.

Pięciopłatkowe, białe lub różowe kwiaty dzikiej róży także czasami są wykorzystywane do tworzenia nalewek. Na nie trzeba specjalnie polować, ponieważ są bardzo nietrwałe i delikatne, dość szybko opadają. W zależności od odmiany mogą pojawiać się na krzewie od maja do lipca i utrzymują się tylko kilka tygodni. Po zebraniu kwiaty należy rozłożyć na powietrzu na mniej więcej godzinę – dzięki temu będziesz mieć pewność, że na płatkach nie będzie żadnych szkodników i owadów. Nie musisz ich suszyć, nalewka z róży jest przygotowywana ze świeżych płatków. Na nalewkę świetnie nadają się także owoce wiśni. O jej uprawie przeczytasz w tym artykule.

Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku 3

Nalewka z dzikiej róży – przepis na „Żenichę”

Przepis na nalewkę z dzikiej róży jest bardzo prosty. Pochodzi w zasadzie z Litwy, więc ta nalewka z róży czasami nazywana jest Żenichą Wchodnią. Przede wszystkim trzeba pamiętać, by do jej zrobienia użyć przemrożonych owoców – obojętnie, czy jeszcze na krzewie, czy w zamrażarce. Po zebraniu owoców należy je dobrze wypłukać i ponakłuwać wykałaczką lub szpilką. Ich skórka jest dość twarda, więc nakłuwanie pomoże w odprowadzaniu nadmiaru soku.

Nalewka z dzikiej róży - proporcje

Na 1 kg owoców dzikiej róży potrzebujesz 0,75 l spirytusu i 0,5 l wódki. Taka nalewka z owoców dzikiej róży nie będzie zbyt mocna, zresztą pije się ją tylko degustacyjnie i zdrowotnie. Początkowo owoce zalewa się tylko spirytusem i dodaje się kilka goździków i trochę suszonego kwiatu rumianku. Tak przygotowany nastaw należy odstawić na 4-6 tygodni. Co kilka dni należy mocno wstrząsać słojem. Po przecedzeniu do soku dodaje się wymieszany z ciepłą wodą miód (na 1 kg owoców 0,5 litra wody i 0,5 litra jasnego miodu) i wódkę.

Akcesoria przydatne do nalewek w super cenach!

Przepis na nalewkę - leżakowanie

Nalewka z dzikiej róży powinna leżakować w chłodnym miejscu przez minimum 2 miesiące zanim jej spróbujesz. W tej wersji jest świetnym panaceum na przeziębienie i różnego rodzaju choroby wirusowe. Warto zażywać ją zwłaszcza na przedwiośniu i w czasie słotnych jesieni, ponieważ wzmacnia organizm i poprawia odporność. Sprawdź także informacje na temat uprawy orzecha włoskiego, które znajdziesz w tym artykule, a z którego także można wykonać nalewkę.

Nalewka z płatków dzikiej róży

Jednak nalewka z róży to nie tylko ta zrobiona z owoców. Świetnym surowcem są oczywiście także płatki kwiatów dzikiej róży. Zebrane od maja do lipca, powinny być dokładnie opłukane i obejrzane. Warto także oderwać białą końcówkę płatków, która może dodawać im goryczki. Na nalewkę potrzebujesz około 600 sztuk płatków, co pewnie oznacza zerwanie dobrze ponad 100 kwiatów.

Płatki rwie się na małe kawałki, przekłada do garnka z grubym dnem i zasypuje się je cukrem (szklanka na 600 płatków) i smaży jak konfiturę przez mniej więcej 30 minut. Tak przygotowane płatki przekłada się do dużego słoja i dodaje kolejno trochę soku z cytryny i pół litra wódki. Mieszaninę należy odstawić na mniej więcej trzy miesiące. W tym czasie nalewka powinna nabrać delikatnego, różowego koloru i zrobić się bardziej klarowna. Płatki i nierozpuszczony cukier powinien osiąść na dnie słoja.

Po upływie trzech miesięcy nalewkę trzeba dokładnie przecedzić. W tym celu świetnie sprawdza się zwykła gaza złożona w kilka sztuk. Uzyskana nalewka powinna mieć delikatny, ale wyraźnie różowy kolor i raczej nie powinna być mętna ani gęsta. Po przecedzeniu nalewkę rozlewa się do butelek, które powinny jeszcze leżakować w ciemnym miejscu około miesiąca. Dopiero po tym czasie można już się raczyć niezwykłym smakiem nalewki z płatków dzikiej róży. I świetnie się składa, bo przygotowywana przez cztery miesiące nalewka z róży nadaje się do spożycia jesienią, kiedy najbardziej potrzebujemy jej wzmacniających właściwości.

Jeżeli spodobał Ci się powyższy przepis, wypróbuj również przepis na nalewkę z aronii


Ocena: 4,6/5 (głosów 14)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
róże nalewki przepisy właściwości lecznicze roślin
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Konfitura z róży - jak zrobić dżem z płatków róży krok po kroku
Konfitura z róży - jak zrobić dżem z płatków róży krok po kroku
Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Dzika róża w ogrodzie - sadzenie, uprawa, właściwości
Dzika róża w ogrodzie - sadzenie, uprawa, właściwości
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Herbata z dzikiej róży - właściwości, przygotowanie, działanie
Herbata z dzikiej róży - właściwości, przygotowanie, działanie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Uprawa żurawiny na działce i w ogrodzie - odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Uprawa żurawiny na działce i w ogrodzie - odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Śliwa wiśniowa - odmiany, uprawa, pielęgnacja, cięcie, cena
Śliwa wiśniowa - odmiany, uprawa, pielęgnacja, cięcie, cena
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Czarny bez bez tajemnic – właściwości lecznicze, zastosowanie i inne porady
Czarny bez bez tajemnic – właściwości lecznicze, zastosowanie i inne porady
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Róża chińska - pielęgnacja, rozmnażanie, choroby i inne porady
Róża chińska - pielęgnacja, rozmnażanie, choroby i inne porady
Aronia czarna - uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze owoców aronii
Aronia czarna - uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze owoców aronii
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Lubczyk ogrodowy - uprawa lubczyka w doniczce i jego właściwości lecznicze
Lubczyk ogrodowy - uprawa lubczyka w doniczce i jego właściwości lecznicze
Nagietek lekarski - zastosowanie, właściwości lecznicze, uprawa w domu
Nagietek lekarski - zastosowanie, właściwości lecznicze, uprawa w domu
Miłorząb japoński - uprawa, właściwości lecznicze, pielęgnacja, działanie
Miłorząb japoński - uprawa, właściwości lecznicze, pielęgnacja, działanie
Miłorząb dwuklapowy - cena, uprawa, właściwości lecznicze, ciekawostki
Miłorząb dwuklapowy - cena, uprawa, właściwości lecznicze, ciekawostki
Morwa czarna w Polsce - uprawa, właściwości lecznicze, pielęgnacja
Morwa czarna w Polsce - uprawa, właściwości lecznicze, pielęgnacja
Krwawnik pospolity - zastosowanie, właściwości lecznicze, ciekawostki
Krwawnik pospolity - zastosowanie, właściwości lecznicze, ciekawostki
Morwa biała - właściwości lecznicze, uprawa w Polsce, pielęgnacja
Morwa biała - właściwości lecznicze, uprawa w Polsce, pielęgnacja
Jeżówka purpurowa - właściwości, zastosowanie lecznicze, porady
Jeżówka purpurowa - właściwości, zastosowanie lecznicze, porady

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij