Pietruszka – najważniejsze informacje
Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to bardzo popularna roślina, która spośród rodzimych warzyw zawiera najwięcej olejków lotnych, składników mineralnych oraz witamin. To powszechnie uprawiane warzywo wytwarza korzeń palowy o długości do 30 cm oraz pierzaste liście. Bardziej wartościowa odżywczo jest pietruszka naciowa, która zawiera dużo składników mineralnych oraz witaminy C i z grupy B. Nasiona pietruszki w wielu odmianach: https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-pietruszki/
Odmiany pietruszki
Dwie główne odmiany pietruszki to:
- Naciowa – jej korzeń jest twardy i niejadalny, ale za to liście wykorzystuje się do spożycia i są bardzo zdrowe. Popularne odmiany to: Karnaval, Paramount TOR, Titan czy Vita.
- Korzeniowa – jadalne są zarówno korzenie jak i liście. Do odmian wczesnych pietruszki korzeniowej należy m.in. Cukrowa, do odmian średnio późnych Lenka czy Vistula, a odmiany późne to Berlińska PNE, Fakir, Kinga czy Omega.
Warunki do uprawy pietruszki
Roślina najlepiej czuje się na glebach o dużej zawartości próchnicy, obojętnym odczynie, niezbyt zwięzłych i nie podmokłych. Lekkie, podmokłe i kwaśne gleby nie będą się nadawać do jej uprawy. Może być uprawiana po zbożach, fasoli, kapuście, ogórkach czy pomidorach. Lubi miejsca ciepłe i słoneczne.
Dobrym sąsiedztwem do uprawy pietruszki są rzodkiewka i rzodkiew, pomidory czy cebula, a złym wyborem będzie sałata. Roślina ma duże wymagania wodne. Niedostatek wilgoci znacząco wpłynie na wydłużenie okresu kiełkowania jej nasion, a w późniejszym okresie może obniżyć plony. Jej przedplonem nie mogą być rośliny cebulowe i baldaszkowate.
Wysiew i sadzenie pietruszki – kiedy i jak?
Jeśli chodzi o to kiedy wysiewamy pietruszkę to terminów jest kilka, w zależności od odmiany i przeznaczenia. Pietruszkę naciową wysiewamy od kwietnia do maja. Odmiany korzeniowe siejemy na przełomie listopada i grudnia na zbiór pęczkowy albo pod koniec marca. W uprawie pod szkłem nasiona wysiewamy w marcu, a do gruntu przenosimy od kwietnia do maja.
Pietruszkę wysiewa się w drugim roku po zastosowaniu obornika. W przypadku odmian naciowych nasiona wysiewamy rzędami, oddalonymi od siebie o 25 cm. Po przerwaniu odstępy pomiędzy roślinami powinny wynosić 10 cm. Przy uprawie pietruszki korzeniowej, pomiędzy rzędami pozostawiamy odstępy 10-20 cm lub 30 cm w przypadku odmian późnych. Nasiona siejemy ma głębokości 1-3 cm.
Okres kiełkowania pietruszki jest dosyć długi, dlatego można pomieszać je z odrobiną nasion rzodkiewki, która wschodzi szybciej i wyraźniej zaznaczy nam rzędy. Dokładne zaznaczenie rzędów jest istotne, ponieważ rośliny trzeba odchwaszczać ręcznie.
Pielęgnacja i uprawa pietruszki
Pietruszka wymaga stosowania kilku zabiegów pielęgnacyjnych. Przede wszystkim regularne odchwaszczanie oraz spulchnianie gleby. Poza tym zwalczanie szkodników. Groźnym dla pietruszki szkodnikiem jest muchówka – połyśnica marchwianka, a podczas wzrostu roślin nicienie. Dlatego przed pietruszką nie powinny być uprawiane warzywa, które są ich żywicielami.
Roślina jest bardzo wrażliwa na niedobór jak i nadmiar wody. Suche podłoże powoduje, że rośliny tworzą rozwidlone korzenie i dają niższe plony. Z kolei zbyt mokra gleba np. po obfitych opadach, może skutkować ich wyginięciem, albo zwiększoną wrażliwością na choroby. Pietruszka potrzebuje również nawożenia. W uprawie na większą skalę stosuje się nawozy mineralne, natomiast w ogródkach zazwyczaj wystarcza nawożenie organiczne obornikiem i kompostem. Pamiętajmy jednak, że po nawożeniu obornikiem trzeba odczekać rok, a kompostem nawozimy jesienią.
Zbiór, przechowywanie i przyrządzanie
Korzenie zbieramy w pierwszym roku uprawy, zazwyczaj pod koniec października. Z kolei liście od wiosny do jesieni. Zbiory przeprowadza się sukcesywnie. Do późniejszego przechowywania nadadzą się tylko zdrowe korzenie, które nie są zniekształcone, z nacią uciętą nad główką. Najlepiej przechowywać je w piwnicy, w niskiej temperaturze. Natkę można pokroić i zamrozić. Pietruszkę warto uprawiać wraz z innymi ziołami: https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-ziol/
Korzeń pietruszki nadaje się do spożycia po ugotowaniu, jako składnik zup czy sałatek. Z kolei natka dodaje smaku wielu potrawom.
artykuły sponsorowany