Szybka nalewka z pigwy - przepis na spirytusie

Pigwowiec, tak samo, jak i pigwa, to roślina, która daje nam bardzo wartościowe dla naszego organizmu owoce. Pamiętajmy jednak, że owoce pigwy i pigwowca są do siebie bardzo podobne, i jeśli zależy nam na przygotowaniu wódki z pigwą, konfitury z pigwą do herbaty, dżemy, czy też nalewki właśnie z owoców pigwy, powinniśmy wiedzieć, czym różnią się te praktycznie identyczne owoce.

Szybka nalewka z pigwy jest bardzo często przygotowywaną przez nas nalewką. Cieszy się ona popularnością, ze względu na to, że owoce pigwy zawierają w sobie duże pokłady substancji odżywczych i witamin, które bardzo istotne są w momencie przeziębień, zachorowań czy też w celu uzyskania większej odporności. Zobaczmy więc, jakie proporcje powinniśmy zachować, przygotowując nalewkę z pigwy z przepisem na spirytusie.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 2 kg cukru,
  • 1 l wódki,
  • 1 l spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Owoce pigwy dokładnie myjemy, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Oczyszczone i pokrojone owoce wrzucamy do słoika i zasypujemy je cukrem.
  3. Słoiki z pigwą przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 tygodnie.
  4. Po 2 tygodniach możemy zlać syrop z owoców do innego naczynia.
  5. Syrop mieszamy ze spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na około 2 miesiące.
  6. Po 2 miesiącach należy przefiltrować płyn i zlać go do butelki.
  7. Owoce zalewamy wódką i zostawiamy na 3 tygodnie.
  8. Po tym czasie wódka z pigwą musi być przefiltrowana.
  9. Płyny, powstałe ze spirytusu i syropu oraz wódki i owoców, mieszamy ze sobą i wlewamy do butelek.

Nalewkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Proporcje na pigwówkę z miodem - smaczna nalewka z owoców pigwy

Konfitura z pigwy do herbaty, dżem, nalewka i inne przetwory, mogą być przygotowywane według różnych przepisów. Tak też jest w przypadku nalewki. Przepisy na nalewkę z pigwy mogą zawierać inne składniki i oparte mogą być na innych proporcjach. Niektóre nalewki będą bardziej cierpkie w smaku, a inne słodsze, ponieważ dodany zostanie do nich miód. I właśnie taki przepis na spirytusie z pigwą i miodem poznamy w tej chwili.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 8 łyżek miodu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 l wódki,
  • 0,5 pomarańczy.

Dodatkowo zaleca się dodanie 0,5 l spirytusu, dzięki czemu nasza nalewka będzie mocniejsza.

Warto też wspomnieć, że z połowy pomarańczy będzie potrzebny nam zarówno sok, jak i skórka pomarańczowa.

Nalewka z pigwy i owoce pigwy w koszyku na tle zieleni, a także szybka nalewka z pigwy

Przygotowanie:

  1. Owoce pigwy myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy do słoika.
  2. Owoce w słoiku zalewamy alkoholem i odstawiamy na około 2-3 tygodnie.
  3. Po tym czasie zlewamy syrop z owoców i odstawiamy go na tydzień.
  4. Do owoców dodajemy cukier i zostawiamy na tydzień.
  5. Po tym czasie z owoców zlewamy płyn i mieszamy go ze zlanym wcześniej syropem, sokiem z pomarańczy, miodem i skórką pomarańczową.
  6. Całość odstawiamy jeszcze na 2 tygodnie.

Akcesoria niezbędne do przyrządzenia nalewek w super cenach!

Pamiętajmy, że zasypane cukrem owoce należy codziennie mieszać. Jeśli masz dużo pigwy, sprawdź także ten artykuł o zastosowaniu owoców pigwy.

Przepis na nalewkę z pigwy i dzikiej róży - jak połączyć owoce pigwy z miodem i dziką różą

Kolejny przepis na spirytusie oparty jest nie tylko na owocach pigwy, ale także na dzikiej róży, która także wykazuje bardzo pozytywne dla naszego organizmu właściwości. Otóż takie połączenie jest bardzo interesujące, ponieważ w naszej nalewce nie czujemy już jedynie cierpkiego smaku pigwy, ale zaskakującą kombinację smaków. Sami zobaczmy więc, jak wygląda przepis na nalewkę z pigwy i dzikiej róży.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 800 g dzikiej róży,
  • 200 g rodzynek,
  • 15 goździków,
  • skórka z pomarańczy,
  • 0,5 l miodu,
  • 1 l spirytusu,
  • 1 l wódki.

Jeśli nie przepadamy za smakiem rodzynek, możemy odpuścić sobie ich dodawanie.

Przygotowanie:

  1. Owoce pigwy myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki.
  2. Pokrojone owoce wsypujemy do słoika.
  3. Dziką różę myjemy, usuwamy szypułki i dodajemy do pigwy.
  4. Do słoika wsypujemy rodzynki i goździki, a całość zalewamy alkoholem.
  5. Zalane owoce zostawiamy na około 3 tygodnie.
  6. Po tym czasie odlewamy powstały alkohol.
  7. Do owoców wlewamy miód ze skórką pomarańczową i znowu odstawiamy na 2 tygodnie.
  8. Po tym czasie zlać powstały płyn do naszego alkoholu, całość dokładnie wymieszać i przelać do butelek.

Aby alkohol dojrzał, warto go zostawić w naszej spiżarni na około 2 miesiące.

Jak widać, nalewka z pigwy nie jest trudna w przygotowaniu. Co więcej, możemy ją przygotować na różne sposoby, dzięki czemu każdy z pewnością odnajdzie idealny dla siebie przepis. Nie zapominajmy o przestrzeganiu proporcji zawartych w przepisach, choć niektóre z nich można zmieniać i dopasować do swoich wymagań.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny