Kapusta kiszona w domu – przepisy babci

Przepis na kiszoną kapustę jest podawany w niektórych rodzinach z pokolenia na pokolenie. Z kapusty kiszonej można przygotować wiele smakowitych dań. Proporcja młodej kapusty do marchwi, to, ile soli należy dodać, w jaki sposób ubić kapustę, składniki i przyprawy – każda rodzina może mieć swoją tajemnicę. Warto wykorzystywać tradycyjne przepisy na zrobienie kiszonek – w końcu takiej domowej roboty kapusta smakuje najlepiej. Przedstawiamy najbardziej tradycyjny przepis na smaczną kiszoną kapustę w beczkach.

  • 10 kg poszatkowanej białej kapusty,
  • 1 kg marchewki (lub 11 kg gotowej do ukiszenia poszatkowanej kapusty z marchwią),
  • 1 szklanka soli kamiennej w grubych ziarenkach.

Kiszenie kapusty w domu wykonuje się w beczkach drewnianych lub dużych kamionkowych słoikach. Wiele osób uważa, że beczki plastikowe się nie sprawdzają i niestety fakt – kwas powstały podczas kiszenia może wejść w reakcję z tworzywem sztucznym. Jeśli chcesz kisić kapustę w plastiku, upewnij się, że jest to materiał dopuszczony do kontaktu z żywnością. Na 10 kg kapusty wystarczy duży kamionkowy garnek lub słój. Kiszenie kapusty w beczce robi się jesienią, najlepiej w październiku, bowiem wtedy warzywo jest najbardziej soczyste i smaczne. Z młodej kapusty wiosennej raczej nie robi się kiszonek.

  1. Jeśli szatkujesz kapustę w domu, przedziel główki na cztery części i wytnij z nich głąb. Następnie poszatkuj ją nożem lub na specjalnej tarce.
  2. Obierz i umyj marchew. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Składniki umieść w dużej misce, dodaj sól i wymieszaj wszystko dokładnie.
  4. Podziel kapustę na części, każdą z nich układaj w słoiku i ubijaj na przykład za pomocą pałki do makutry. Należy mocno ubić kapustę, żeby puściła sok. Po półgodzinie ubijanie należy powtórzyć.
  5. Czas kiszenia trwa 1,5 miesiąca. Podczas kiszenia co tydzień należy przemieszać kapustę drewnianą łyżką, żeby wypuścić gazy powstałe przy fermentacji.
  6. Kapustę przełożyć do słoików, zalać ją wodą z kiszenia i szczelnie zamknąć. W ten sposób można ją przechowywać na zimę.

A może pokusisz się o samodzielne przygotowanie kapusty? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na kiszoną kapustę krok po kroku.

Kapusta kiszona z dodatkami

Jak ukisić kapustę z jabłkami

Kapusta kiszona z jabłkami to świetny pomysł – idealna przystawka do obiadu. Jest lekko słodkawa i nieco kwaśna, po prostu przepyszna. Domowej roboty kapusta z jabłkami może być zrobiona w dużym słoiku lub kamionkowym garnku średniej wielkości. Składniki:

  • 2 kg kapusty,
  • 6 jabłek – mogą być zarówno winne, jak i twarde i soczyste lub wymieszane,
  • 2 łyżki kminku,
  • 2 łyżki soli.

To, ile soli dodać może być zależne od wielu czynników. Jednakże w przypadku soli kamiennej, 2 czubate łyżki powinny wystarczyć. Kapusta z jabłkami to w niektórych regionach Polski tradycyjne danie i często się ją robi.

  1. Jabłka umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne.
  2. Poszatkuj kapustę lub wykorzystaj już gotową.
  3. Układaj ciasno do słoików czy kamionkowych garnków naprzemiennie warstwy kapusty i jabłek.
  4. Każdą warstwę kapusty posól i posyp kminkiem.
  5. Mocno ugnieć warzywa, aż pojawi się sok. Odstaw na 2 dni.
  6. Zakręć słoik lub przykryj garnek talerzem obciążonym kamieniem. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Domowe kiszenie kapusty z burakami

Kiszenie kapusty z burakami to stary gruziński sposób. Tak przygotowaną kapustę można wykorzystać do wielu różnych dań, ale najlepiej sprawdza się po prostu jako surówka do obiadu. Jest naprawdę smaczna, a kiszone buraki świetnie smakują, można wykorzystać je do zrobienia zupy czy po prostu schrupać na surowo. Jak przygotować danie?

  • 1 kg kapusty,
  • 500 g buraków,
  • 150 g selera,
  • 2 liście laurowe, pieprz w kulkach, kilka ząbków czosnku,
  • 2 łyżki soli na 1 l wody.
Szatkowanie świeżej kapusty, a także kiszona kapusta w domu, czyli przepis na kiszoną kapustę
Domowe kiszenie kapusty w domu, czyli przepis na kiszoną kapustę

Kapustę możesz ukisić w postaci ćwiartek lub ósemek całych główek, możesz jednakże także zrobić cienkie paski. Całe kawałki główek wykorzystuje się raczej w czasie kiszenia w beczce, ponieważ w małych pojemnikach mogą po prostu się nie zmieścić. Jak ukisić kapustę po gruzińsku?

  1. Pokrój główki kapusty na ósemki lub ćwiartki, wytnij głąb, ale tak, by liście utrzymały się w jednym miejscu.
  2. Obierz i pokrój buraki na grubsze plastry.
  3. Ułóż w słoju kapustę i buraki, dodaj trochę selera, pieprz w kilach, kilka ząbków czosnku i listek laurowy.
  4. Przygotuj zalewę jak do ogórków kiszonych – 2 łyżki soli na 1 l wody.
  5. Zalej warzywa, zakręć słój lub zamknij beczkę. Po 7-10 dniach kapusta jest gotowa do zjedzenia, należy przestawić ją w chłodne miejsce.

Kapusta kiszona inaczej – sposoby na ukiszenie kapusty

Przepis na kiszoną kapustę w słoikach

Tradycyjny przepis można wykorzystać także do tego, by ukisić kapustę w słoikach. To świetne rozwiązanie na zimę, ale można także przygotować pojedynczą porcję kapusty, na przykład kiedy zostanie kawałek główki z obiadu. Wystarczy słoik o objętości 1 l, ale warto od razu przygotować trochę więcej, ponieważ kapusta jest naprawdę bardzo smaczna!

  • 1 nieduża główka kapusty,
  • 40 g soli kamiennej,
  • opcjonalnie 1 marchew i odrobina nasion kminku.

Przygotowanie kapusty nie zajmuje dużo czasu. Można to zrobić nawet jeśli masz małe mieszkanko – kapusta nie zajmie dużo miejsca. Jednak jej zapach i dźwięki w czasie kiszenia mogą nieco przeszkadzać, dlatego lepiej wynieść słoik, jeśli jest taka możliwość.

  1. Poszatkuj kapustę na cieniutkie paseczki.
  2. Przełóż kapustę do miski, dodaj sól i mocno ugnieć dłońmi, żeby warzywo puściło sok. Możesz dodać marchew startą na grubych oczkach i kminek.
  3. Włóż kapustę wraz z wodą do słoika, zakręć i zostaw na 2-3 dni. Po tym czasie wypuszczaj nagromadzone pod wieczkiem gazy. Kapusta jest gotowa do zjedzenia po 7-10 dniach.

Kiszenie kapusty w główkach

Kiszenie kapusty w główkach także jest możliwe. Dawniej robiono tak w czasie kiszenia kapusty – górna część beczki była wyłożona poszatkowaną kapustą, dolna mniejszymi główkami. Można spróbować to wykorzystać. Tak przygotowana kapusta może być jedzona bezpośrednio, wykorzystana do gołąbków lub poszatkowana i dodana do zupy czy sałatki.

  • 1 główka kapusty,
  • 2 łyżeczki soli na każdy litr wody,
  • ziele angielskie i nieco kminku.

Kapustę można ukisić w zwykłym dużym garnku. Główka musi być przykryta wodą z solą w całości. Jej przygotowanie jest zupełnie inne niż standardowej kapusty, przede wszystkim dlatego, że trzeba przygotować zalewę solną. Jednakże warzywo także puści sok, więc powstanie z tego cenna w witaminy i właściwości usprawniające trawienie kapuśnica.

  1. Umyj kapustę, usuń brudne lub uszkodzone liście wierzchnie.
  2. Wytnij głąb z zewnątrz i nakłuj ostrym patyczkiem kapustę w kilku miejscach.
  3. Włóż kapustę do garnka.
  4. Przygotuj zalewę z wody i soli, zalej warzywo tak, by całe było przykryte.
  5. Dodaj ziele angielskie i kminek.
  6. Kapusta kisi się co najmniej kilka dni.
ikona podziel się Przekaż dalej