Nalewka z aloesu i jej właściwości

Aloes to roślina doniczkowa, której cena nie jest wysoka, a uprawa nie jest trudna. Z tego względu można bez problemu uprawiać go w domu i cieszyć się jego zastosowaniem. Bardzo często przygotowywany jest sok z aloesu oraz nalewka aloesowa. Napoje te możemy pozyskać z przepisów domowych, co pozwoli nam uniknąć wysokiej ceny preparatów dostępnych w sklepach.

Aloes zawiera w sobie duże ilości mleczka aloesowego, żelu aloesowego i witamin B i C. Do tego posiada beta-karoten, nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, kwas foliowy (bardzo potrzebny kobietom w ciąży) oraz acemannam, który pobudza produkcję białych krwinek i tym samym powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych. Sprawdź także ten artykuł o właściwościach aloesu.

Sok z aloesu ma duże właściwości lecznicze, przez co zastosowanie jest bardzo szerokie. Są to przede wszystkim właściwości przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwbólowe, regenerujące i antybakteryjne. Lekarstwo z aloesu przyspiesza gojenie ran, wykorzystywane jest na wysypki, ukąszenia owadów, ale także przy leczeniu łuszczycy. Mikstura ma korzystny wpływ na układ trawienny, wzmacnia odporność, łagodzi zaczerwienienia i stany zapalne. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z aronii?

Przepis na nalewkę z aloesu z dodatkiem czerwonego wina

Przepisy domowe na nalewkę aloesową bardzo często są oparte na spirytusie. Nalewka z aloesu i czerwonego wina różni się od nich, natomiast także ma właściwości lecznicze. Cena nalewki jest odrobinę wyższa, ale warta uwagi. Poznajmy więc przepisy domowe na tę nalewkę.

Nalewka z aloesu i czerwonego wina jest bardzo popularna i smaczna. Przepis na nalewkę z aloesu wygląda następująco.

Składniki:

  • około 500 g liści aloesu,
  • 0,5 l czerwonego wina.

Ważne są tutaj proporcje aloesu i wina, które decydują o smaku. Jak zrobić ten trunek?

Przygotowanie:

  • Liście myjemy, osuszamy i wkładamy na tydzień do lodówki.
  • Po tygodniu obcinamy kolce, ściągamy skórkę i dokładnie mielimy miąższ.
  • Dodajemy do tego wino, mieszamy i zamykamy naczynie.
  • Odstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca na 5 dni.
  • Po tym czasie przecedzamy alkohol przez drobne sitko i wlewamy do ciemnych butelek.

Tak przygotowana nalewka aloesowa jest bardzo zdrowa i wspomaga układ odpornościowy. Przechowujemy w lodówce.

Nalewka z aloesu z dodatkiem miodu

Nalewka z aloesem i czerwonym winem na miodzie to kolejny sposób wykorzystania aloesu.

Składniki:

  • 500 g liści aloesu,
  • 200 g płynnego miodu,
  • 0,5 l czerwonego wina.

Można dodać połowę miodu, jeśli nie lubimy tak słodkich nalewek.

Nalewka z aloesu podczas jej przygotowywania, a także jej właściwości i zastosowanie oraz przepis na nalewkę z aloesu
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady

Przygotowanie:

  • Liście myjemy, osuszamy i odcinamy kolce i skórkę.
  • Przygotowane liście miksujemy lub przecieramy przez sitko.
  • Do miazgi dodajemy miód i czerwone wino i mieszamy.
  • Całość wlewamy do ciemnych butelek i odstawiamy na 10 dni w ciemne miejsce.

Mikstura na miodzie o właściwościach wzmacniających powinna być dawkowana raz dziennie po małym kieliszku. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Przepis na nalewkę z aloesu na spirytusie i na miodzie

Przepisy na nalewki z aloesu są różne. Popularne też są soki z aloesu, które swoje zastosowanie znajdują jako preparaty odpornościowe. Lekarstwo z aloesu jest bardzo popularne, dlatego zapoznajmy się jeszcze z przepisami, które oparte są na spirytusach, cytrusach i na miodach.

Nalewka z aloesu na spirytusie i miodzie to chyba najczęściej stosowany przepis na ten trunek.

Składniki:

  • 100 g zmiksowanych liści aloesu,
  • 50 g miodu,
  • 50 ml spirytusu.

Dla smakoszy słodszych nalewek polecane jest dodanie większej ilości miodu.

Przygotowanie:

  • Liście myjemy, odcinamy kolce, obieramy ze skórki i miksujemy.
  • Dodajemy do miazgi miód i spirytus i mieszamy.
  • Całość wlewamy do ciemnej butelki i odstawiamy na 5 dni do lodówki.

Tak przygotowane lekarstwo z aloesu spożywamy po 1 łyżeczce przed posiłkami.

Przepisy na sok aloesu

Sok z aloesu

Bardzo popularne są soki z aloesu. Jednym z nich jest sok z cytrusami.

Składniki:

  • 500 g aloesu,
  • 0,5 l soku z cytrusów.

Wykorzystać tu można cytryny, pomarańcza, limonki i grejpfruty.

Przygotowanie:

  • Liście myjemy i wkładamy na jeden dzień do lodówki.
  • Obcinamy kolce i usuwamy skórkę.
  • Miąższ mielimy i dodajemy do niego sok z cytrusów.
  • Całość miksujemy i przecieramy przez drobne sitko.
  • Sok z aloesu przelewamy do ciemnej butelki.

Sok jest gotowy do spożycia od razu, ale można go przechowywać tylko przez tydzień w lodówce.


Sok z aloesu z dodatkiem miodu

Sok z aloesu z miodem to bardzo zdrowy napój, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować.

Składniki:

  • 500 g liści,
  • łyżka miodu.

Przygotowanie:

  • Liście myjemy i wkładamy na jeden dzień do lodówki.
  • Obcinamy kolce, liście ze skórką kroimy drobno, a później miksujemy.
  • Całość przecieramy przez sitko, dodajemy miód i mieszamy.
  • Sok przelewamy do ciemnej butelki.

Sok z aloesu musi być przechowywany w lodówce. Zażywamy po 2-3 łyżeczki dziennie.

Jak widać, aloes to roślina o szerokim zastosowaniu i wielu właściwościach leczniczych. Można go wykorzystywać w różny sposób, a przygotowane z przepisów domowych nalewki aloesowe będą dobrym rozwiązaniem, które przyniosą nam odporność w ciągu trwania całego roku. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe alkohole.

ikona podziel się Przekaż dalej