Nalewka z brzoskwiń na spirytusie - prosty przepis krok po kroku

Nalewka z brzoskwiń na spirytusie - najlepsze przepisy

Dobra nalewka brzoskwiniowa ze spirytusem i z miodem

Przepisy na nalewki różnego typu są bardzo zróżnicowane, bez względu na to, czy nasza nalewka ma być wytrawna, czy też słodka. Dlatego, jeśli jesteśmy zainteresowani produkcją nalewki we własnym zakresie, warto przetestować kilka przepisów, które mogą różnić się od siebie doborem składników oraz proporcjami. Zobaczmy więc, jak wygląda pierwszy przepis.

Składniki:

  • 2 kg brzoskwini
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 słoika miodu
  • 0,5 l spirytusu 95%

Ilość miodu zależy od tego, jak bardzo słodką nalewkę lubimy. Jeśli interesuje nas bardzo słodka nalewka, wtedy możemy użyć nawet 400 g miodu, a jeśli wolimy bardziej wytrawne rozwiązania, wtedy wystarczy dodać 200 g.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na drobne kawałki.
  2. Do słoja wrzucamy warstwę brzoskwiń i zasypujemy je cukrem.
  3. Czynność powtarzamy do zapełnienia słoika.
  4. Na sam koniec do słoika z brzoskwiniami i cukrem dodajemy miód.
  5. Całość zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy słoik.
  6. Zamknięty słoik wstawiamy do ciemnego, ale ciepłego pomieszczenia na 2-3 miesiące.
  7. Po tym czasie zlewamy sok z owoców.
  8. Owoce z nalewki przecieramy przez sitko.
  9. Nalewkę razem z musem owocowym wlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.

Przy przygotowywaniu nalewki, pamiętajmy o tym, że podczas tych 2 lub 3 miesięcy, w których będzie odstawiona, musimy co jakiś czas potrząsać całym słojem, by cukier dobrze się rozpuścił.

A może masz także ochotę na przygotowanie domowego alkoholu z innych owoców? Jeśli tak, sprawdź koniecznie ten artykuł z przepisami na pyszną nalewkę z jabłek.

Przepis na nalewkę na spirytusie

Następny przepis na nalewkę brzoskwiniową wygląda bardzo podobnie, ponieważ opiera się on na takich samych składnikach, do których dodane są również przyprawy. Przyprawy mają za zadanie dodanie osobliwego i nietypowego smaku naszej nalewce na spirytusie, co uczyni ją bardzo dobrą nalewką brzoskwiniową.

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 łyżka miodu
  • 4 pestki z brzoskwiń
  • 150 g cukru
  • 600 ml spirytusu

Przyprawy:

Przygotowanie:

  • Brzoskwinie myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na kawałki.
  • Pokrojone brzoskwinie wrzucamy do dużego słoika.
  • 4 pestki zawiązujemy w gazę i wrzucamy do słoika.
  • Do brzoskwiń dodajemy miód, cukier i przyprawy.
  • Całość zalewamy alkoholem.
  • Słoik odstawiamy na 3 tygodnie w ciepłe i słoneczne miejsce.
  • Po tym czasie odkręcamy słoik i wyciągamy z niego pestki.
  • Słoik zakręcamy i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie.
  • Po 3 tygodniach filtrujemy nalewkę i rozlewamy ją do butelek.
  • Butelki odstawiamy na minimum pół roku do piwnicy.

Pamiętajmy o tym, by podczas leżakowania nalewki co jakiś czas ją mieszać.

Akcesoria niezbędne do przyrządzenia nalewek w super cenach!

Nalewka z brzoskwiń - przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie

Przepis na brzoskwiniówkę

Nalewka z brzoskwiń wykonywana jest na różne sposoby. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest wymieszanie wódki ze spirytusem przy jej przygotowaniu. Sami zobaczmy, w jaki sposób przygotować taką nalewkę na wódce i na spirytusie, by zasmakowała całej rodzinie i znajomym.

Składniki:

  • 2 kg brzoskwiń
  • 0,5 l spirytusu
  • 2 l wódki
  • 1 kg cukru

Przyprawy:

  • laska wanilii
  • 3 goździki - opcjonalnie

Nalewka z brzoskwiń na spirytusie - prosty przepis krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy, usuwamy z nich pestki i razem z przyprawami wrzucamy do słoja.
  2. Całość zasypujemy cukrem i zalewamy przygotowanym alkoholem.
  3. Słoik dokładnie zakręcić i porządnie nim wstrząsnąć, by cukier rozprowadził się po całości.
  4. Odstawić w nasłonecznione miejsce, pamiętając, by co jakiś czas nim potrząsać.
  5. Po 3 tygodniach przefiltrować nalewkę i przelać ją do butelek.

Pamiętajmy, że nalewka powinna być później przechowywana w chłodny i ciepłym miejscu.

Dobra nalewka brzoskwiniowa z wódką - jak powinna być zrobiona

Kolejny przepis, według którego można wykonać nalewkę z brzoskwiń, jest bardzo prosty i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Dodatkowo nie jest potrzebnych do niego dużo składników, ponieważ w zupełności wystarczą jedynie cztery podstawowe, na których opiera się niemal każda nalewka.

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 0,5 kg cukru
  • 0,25 l spirytusu
  • 0,25 l wódki

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie dokładnie myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na połówki.
  2. Pokrojone brzoskwinie wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem.
  3. Słoik zamykamy i stawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 dni, pamiętając, by co jakiś czas wstrząsać słoikiem.
  4. Po tym czasie owoce zalewamy alkoholem i odstawiamy na 2 miesiące w zimne i ciemne miejsce.
  5. Następnie alkohol przefiltrujemy i rozlewamy go do butelek, które szczelnie zamykamy.
  6. Butelki odstawiamy na pół roku w ciemne i zimne miejsce, np. do piwnicy.

Ratafia - popularna i wytrawna nalewka, w której również znajdziemy brzoskwinie

Ratafia to bardzo specyficzny rodzaj nalewki, który charakteryzuje się tym, że jest wykonana ona z dużej ilości różnych owoców. W takiej nalewce znajdują się między innymi również brzoskwinie. Wadą tego specyfiku jest jednak to, że samo przygotowanie jest długotrwałe i rozłożone na poszczególne okresy w roku, kiedy to dojrzewają konkretne gatunki owoców. Zobaczmy więc, jak wykonywana jest ratafia i jakie składniki musimy przygotować do jej produkcji.

Składniki:

  • 0,5 kg czereśni
  • 0,5 kg wiśni
  • 0,6 kg brzoskwini
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki wódki
  • 0,6 l spirytusu

Pamiętajmy o tym, że waga owoców liczona jest bez pestek.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie owoce dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki.
  2. Pokrojone na pół owoce wrzucamy do słoika i zasypujemy cukrem.
  3. Całość zalewamy potrzebnym alkoholem i dokładnie zakręcamy słoik.
  4. Zakręcony słoik odstawiamy na pół roku w nasłonecznione miejsce.
  5. Po tym czasie możemy już przefiltrować nalewkę i przelać ją do butelek.
  6. Butelki z nalewką odstawiamy w ciemne i zimne miejsce.

Pamiętajmy o tym, że podczas czekania na rozpoczęcie fermentacji owoców, musimy codziennie otwierać słoik i zamieszać owoce, by cukier się dokładnie rozpuścił.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 87,1% czytelników artykuł okazał się być pomocny