Nalewka z pigwy – najprostszy przepis
Nalewka z pigwy czy pigwowca?
Pod nazwą nalewka z pigwy mogą kryć się trunki przygotowane z różnych owoców. Istnieją bowiem dwa różne owoce, które nazywa się właśnie „pigwą”, ale nie mają ze sobą biologicznie nic wspólnego. Właściwe owoce mają kształt niewielkich gruszek lub jabłek, żółtą skórkę i są dość duże. Mogą mieć kilkaset gramów, a rekordziści aż około 1 kg! Owoce mają charakterystyczny aromat i cytrynowo-gruszkowy smak. Są niezwykle smaczne, mają także wyjątkowe właściwości.
Drugie, owalne lub kuliste żółte pestkowce to owoce pigwowca. Są one niewielkie, mają cienką skórkę. Są bardzo kwaśne i twarde, mają wyraźny zapach i są bardzo aromatyczne. Rozpoznanie owoców nie powinno sprawić żadnego problemu, ponieważ naprawdę się od siebie różnią. Różne są także rośliny – pigwa to ładne, smukłe drzewko o jasnych kwiatach, pigwowiec to gęsty, splątany krzew, który wiosną przepięknie kwitnie – ma czerwone lub różowe kwiaty.
Oba owoce świetnie nadają się do przetworzenia. Pigwa na zimę utrwalana w syropie to naprawdę świetny przysmak. Na dodatek oba gatunki mają zbliżone właściwości – zawierają mnóstwo witaminy C i działają antyprzeziębieniowo. Zarówno jeden, jak i drugi gatunek nadaje się do przygotowania nalewki. Przedstawiane przepisy raczej przewidują zastosowanie pigwy właściwej. To roślina typowa dla naszego klimatu, a niektóre receptury sięgają kilkaset lat wstecz. Jednakże wszystkie proporcje można zastosować także do nalewek z owoców pigwowca.
Nalewka z pigwy na bimbrze bez dodatków
Podstawowy, sprawdzony przepis przez całe pokolenia jest bardzo prosty. W zasadzie jest to pigwa na zimę w syropie z dodatkiem alkoholu. Takie połączenie jest bardzo smaczne i świetnie się sprawdza zarówno jako antygrypowa ambrozja, jak i jako pyszny trunek deserowy. Ma lekko kwaskowaty smak, który sprawia, że pigwówka na bimbrze jest lekka i przyjemna.
- 1,5 kg pigwy,
- 3 szklanki cukru,
- 1 szklanka wody,
- 2 l bimbru lub spirytusu
To naprawdę szybka nalewka z pigwy, którą można błyskawicznie przygotować. Ma właściwości podobne do soku z owoców, działa także rozgrzewająco.
- Umyj pigwę, pokrój ją na kawałki, oczyść z gniazda nasiennego.
- Przełóż owoce do dużego słoika, zasypując cukrem warstwowo.
- Odstaw słoik w słoneczne miejsce na 4 dni. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem, żeby cukier się rozpuścił.
- Dolej do słoika wodę z bimbrem i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw nalewkę na 3 tygodnie do leżakowania.
- Przefiltruj i przelej do butelek.
Nalewka jest gotowa w zasadzie po 3 tygodniach, jednak pełni smaku nabiera dopiero po upływie dwóch miesięcy. W okresie przeziębień i grypy możesz pić profilaktycznie małą łyżeczkę do herbaty, na przykład z dodatkiem miodu. Jeśli masz dużo owoców, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z pigwy.
Nalewka z pigwy na bimbrze z sokiem z pomarańczy
To świetny, sprawdzony przepis na nalewkę z dodatkiem soku z pomarańczy. Dzięki niemu jest bardziej delikatna i słodsza. Nie bez znaczenia oczywiście pozostaje fakt, że dodaje się do niej nieco miodu. Nalewkę można przygotować na bimbrze albo z dodatkiem innego alkoholu.
- 1 kg owoców pigwy,
- 1 szklanka cukru,
- ½ szklanki bimbru lub wódki,
- ½ szklanki rumu,
- 4 łyżki miodu,
- 1 pomarańcza – skórka oraz sok
Jeśli zdecydujesz się na pominięcie bimbru, nalewka będzie o wiele delikatniejsza w smaku i mniej mocna. Nalewka z pigwy na wódce jest bardziej deserowa, dobrze pasuje jako dodatek do ciasta czy innego deseru, na przykład lodów. Będzie jednak miała na tyle dużo procentów, by nie popsuła się – spokojnie możesz przechowywać ją dwa lata, a nawet po tym czasie nie powinna sfermentować.
- Umyj owoce, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i w razie potrzeb podziel na mniejsze kawałki.
- Włóż owoce do słoika i zalej bimbrem lub wódką.
- Po 3 tygodniach zlej ekstrakt alkoholowy do słoika. Pozostałe owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie potrząsaj słojem, by cukier się rozpuścił.
- Zlej syrop cukrowy z owoców. Dodaj zlany wcześniej alkohol, miód, sok z pomarańczy i skórkę. Następnie dodaj rum.
- Wymieszaj i odstaw na 2-3 tygodnie do wymieszania smaków.
Nalewka z pigwy na spirytusie – najlepsze przepisy
Nalewka z pigwy na spirytusie z miodem
Pigwówka na bimbrze to dobry pomysł, ale do przygotowania trunku możesz użyć także spirytus. Będzie on oczywiście o wiele intensywniejszy i mocniejszy niż nalewka z pigwy na wódce, ale jeśli dodasz więcej wody i dodatków, nalewka dalej będzie delikatna w smaku i będzie nadawała się do deserów lub popołudniowego kosztowania. A jeśli przygotujesz ją z miodem, będzie po prostu idealna.
- 1 kg pigwy,
- 1 l spirytusu,
- 0,5 l wody,
- 250 g cukru,
- 4 łyżki miodu,
- sok z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie nalewki także nie jest szczególnie dużym problemem. Dzięki dodatkowi miodu trunek będzie miał jeszcze silniejsze właściwości antyprzeziębieniowe – w końcu na katar i kaszel nie ma nic lepszego niż połączenie miodu i witaminy C. A w tym wypadku nalewka działa jeszcze cudownie rozgrzewająco. Jak ją zrobić?
- Przygotuj owoce pigwy. Pokrój je na cząstki i przełóż do słoja o objętości około 3 l.
- Zasyp owoce cukrem i odstaw na 7 dni w jasne miejsce. Od czasu do czasu potrząsaj, by cukier się rozpuścił.
- Dodaj alkohol, wodę, sok z pomarańczy i miód.
- Ostaw na 6-7 tygodni, by wszystko się przegryzło.
- Przefiltruj i przelej do butelek.
Nalewka z pigwy z imbirem – sprawdzony przepis
Szybka nalewka z pigwy o niezwykłym smaku? To oczywiście ta z niewielkim dodatku imbiru! Przyprawa będzie świetnie wyczuwalna, ale nie zmienia to faktu, że nalewkę polubią nawet osoby, które nieszczególnie zachwycają się azjatyckimi smakami.
- 1 kg owoców pigwy,
- 1 l spirytusu,
- 1/2 kg cukru,
- 5-6 cm korzenia imbiru
Imbir ma właściwości rozgrzewające, dlatego nalewka jest najlepszym remedium na wszelkie przeziębienia. W tym przepisie wspaniale sprawdzają się zarówno owoce pigwy właściwej, jak i pigwowca. Przy tym drugim jednak warto dodać trochę więcej cukru, ponieważ jest dość kwaśny.
- Przygotuj owoce pigwy do przetworzenia. Przełóż do dużego słoja.
- Zasyp kawałki owoców cukrem i odstaw do puszczenia soku, mniej więcej na 7 dni.
- Potrząsaj słoikiem, by cukier się rozpuścił.
- Dodaj alkohol i kawałki imbiru pokrojone w cienkie plasterki.
- Odstaw do połączenia się smaków na 6-7 tygodni.
- Przefiltruj i przelej do butelek.