Kapusta - uprawa, pielęgnacja, wykorzystanie w kuchni, właściwości

Kapusta występująca pod różnymi postaciami to ważna roślina jadalna. Ważna z uwagi na dwie zasadnicze kwestie. Po pierwsze przyda się w każdej kuchni. Może być dodatkiem do zup, surówek i wielu innych potraw. Niezależnie od tego czy przepisy każą gotować, smażyć czy w grę wchodzi kiszenie kapusty. Po drugie wykazuje cenne właściwości lecznicze. Dlatego też opisujemy jak wygląda uprawa i pielęgnacja kapusty. Sprawdzamy jej wpływ na organizm oraz sposoby wykorzystania w kuchni.

Kapusta głowiasta i inne odmiany

Nazwą kapusta określa się rodzaj roślin zielnych należących do rodziny kapustowatych. Jest to dość liczna grupa, w jej skład wchodzi 38 gatunków. Naturalnym środowiskiem występowania większości z nich jest Europa. Najwięcej odmian, przeszło 21, w stanie dzikim rozwija się w rejonie Morza Śródziemnego. Pozostałe gatunki kapustowatych rosną w Azji, głównie na obszarach o umiarkowanym klimacie. Jeśli zaś chodzi o odmiany uprawne, spotyka się je na całym świecie. W naszym kraju dużą popularnością cieszy się kapusta biała, czerwona, pekińska oraz brukselka.

Kapustowate to rośliny jednoroczne, dwuletnie, pojawiają się wśród nich również półkrzewy. W zależności od odmiany mogą osiągać nawet dwa metry wysokości. Liście kapusty, choć różne ze względu na gatunki, mają wiele cech wspólnych. Praktycznie zawsze są mięsiste, pierzasto podzielone lub pojedyncze. Warto wiedzieć, że kapusta jest niskokaloryczna, 100 gramów rośliny to tylko 29-40 kalorii. Liście kapusty są źródłem składników mineralnych takich jak fosfor, siarka, potas, miedź, mangan, wapń. Ponadto zawierają kwas foliowy, żelazo oraz witaminę C, prowitaminę A, witaminy z grupy B, E, K i PP.

Kapusta biała – wymagania, uprawa, pielęgnacja

Chcąc korzystać z leczniczych właściwości kapusty, warto uprawiać ją samodzielnie. Najchętniej hodowane kapustowate maja bardzo podobne wymagania uprawowe, choć odmiana czerwona jest nieco bardziej kapryśna. Tu za ogólny przykład posłuży nam kapusta biała zwana tez głowiastą. Najbardziej lubi stanowiska nasłonecznione, osłonięte przed wiatrem i umiarkowanie wilgotne. Opisywana roślina nie toleruje ani przesuszenia ani nadmiaru wody. Najlepiej rozwija się w temperaturze 15-18°C, choć poradzi sobie w wyższych temperaturach.

Na jakiej ziemi kapusta biała rośnie najlepiej? Idealne są gleby gliniaste, średnio lub bardzo żyzne ze sporą zawartością azotu. Z całą pewnością uprawa kapusty nie powiedzie się na podłożach lekkich i szybko oddających wilgoć. Jeśli zaś chodzi o odczyn gleby, optymalne pH jest obojętne, wynoszące od 6,2 do 7,7. Kapustę sadzi się z rozsad a w jej pielęgnacji duże znaczenie odgrywa nawożenie. Jest to roślina wykazująca duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Nie można zapomnieć o jej podlewaniu. Szczególnie dużo wody potrzebuje w okresie zawiązywania głów. To tyle, jeśli chodzi o uprawę, przed nami przepisy na potrawy i leczenie kapustą.

Leczenie kapustą znane od dawna – sok z kiszonej kapusty

Kapusta zajmuje ważne miejsce w naszej kuchni. Wykorzystuje się ją, jako bazę bigosu, kapuśniaku czy kwaśnicy. Dzięki niej powstają klasyczne gołąbki, łazanki, surówki i sałatki. Większość z tych potraw można wykonać w wersji wegetariańskiej. Popularne jest też kiszenie kapusty. W ten sposób uzyskuje się zimowe zapasy bogate w witaminę C. Samo warzywo jak i sok z kiszonej kapusty wykazuje właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Wzmacnia organizm, wspomaga leczenie anemii i jest lekarstwem na wrzody żołądka.

Często stosowanym, tradycyjnym zabiegiem są okłady z kapusty z wykorzystaniem soku lub liści. Zaleca się je w kilku sytuacjach. Kompresy pomagają uśmierzyć dolegliwości związane z poparzeniami skóry, ranami, odmrożeniami, ukąszeniami owadów czy stłuczeniami. Okłady z kapusty stosuje się również na obrzęki przy zwichnięciach i stanach zapalnych stawów. Uważa się też, że kompresy z wykorzystaniem tego warzywa sprawdzają się w walce z żylakami. Widać, więc, że mamy do czynienia z bardzo ważną rośliną i to pod różnymi względami. Warto, zatem zagospodarować miejsce w przydomowym ogródku i rozpocząć jej uprawę.