Morwa czarna w Polsce - uprawa, właściwości lecznicze, pielęgnacja

Morwa czarna (łac. Morus nigra) to dość popularne drzewo w Polsce. Na fali mody na zdrowe odżywianie się jej owoce zaczęły pojawiać się w sklepach, wzrosło także zainteresowanie sadzonkami. Owoce morwy czarnej to bardzo wartościowy składnik diety, a ich właściwości lecznicze są znane już od wieków. Dowiedz się, na czym polega uprawa morwy i poznaj przepisy na lecznicze specyfiki z jej dodatkiem.

Jeśli szukasz firmy, która wykona aranżację ogrodu, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza uzyskasz dostęp do najlepszych ofert sprawdzonych fachowców.

Ocena: 4.2/5 (głosów 5)

Owoce morwy czarnej na drzewie

Morus nigra, czyli morwa czarna – podstawowe informacje

Morus nigra to jeden z gatunków z rodziny morwowatych. Jej kuzynka, morwa biała (morus alba), także cieszy się dość dużym powodzeniem w uprawie, jednak to morwa czarna (czarna morus) zdominowała ogrody. Obie rośliny są do siebie bardzo podobne, a morwa biała czasami wytwarza ciemniejące owoce, wobec czego łatwo je pomylić. Morwa czarna naturalnie nie występuje w Polsce, jednak jej uprawa jest możliwa, chociaż może mieć problem z przemarzaniem.

Jak wygląda morwa czarna w ogrodzie?

Morus nigra to wyjątkowo ładne drzewko w ogrodzie. Ma 10-15 metrów wysokości i bardzo regularną, kulistą koronę. Czarna morus wytwarza prosty, okazały pień, który wytwarza kilka mocnych konarów. Ze względu na swój ładny pokrój często była sadzona w przydworcowych ogrodach, nadal można spotkać ją w miejskich i dworskich parkach. Dawniej były to bardzo popularne drzewa owocowe, uprawiane także w celach dekoracyjnych. Owalne, osadzone na króciutkich ogonach liście zwracają uwagę swoim wyglądem. Jednak to, co najcenniejsze w morwie czarnej, to jej owoce. Wytwarzają się z mało ozdobnych kwiatów, drobnych i zbierających się w „kotki”. Kwitnienie przypada na maj i czerwiec. Kwiaty nie wydzielają zapachu. Jeśli interesuje cię także popularna morwa biała, więcej na jej temat przeczytasz w tym artykule.

Owoce morwy czarnej

Owoce morwy są drobne, ale zbierają się w owocostany orzeszkowe. Mają kształt nieco podobny do malin – mięsiste jadalne niełupki, które dorastają do około 3 cm. Dawniej owoce mory czarnej były cenione dużo bardziej niż morwa biała, teraz ta tendencja zaczyna się odwracać, nadal jednak jest wielu miłośników jej owoców. Ciemnoczerowne, prawie czarne po dojrzeniu owoce morwy czarnej błyskawicznie opadają po posadzeniu. Mają słodkawy, przyjemny smak i często są wykorzystywane do tworzenia deserów. Warto jednak wiedzieć, że z morwą powinno się pracować w rękawiczkach – ich ciemny sok pozostawia szpecące plamy na różnych powierzchniach.

W uprawie dostępna jest także wyjątkowa odmiana: morwa czarna pendula. Jest to drzewko wybitnie ozdobne, szczepione na pniu, które osiąga niezbyt duże rozmiary, więc nadaje się nawet do maleńkich ogrodów. Morwa czarna pendula jest bardzo ozdobna ze względu na pokrój – jej gałązki są zwisające, to roślina „płacząca”. W ogrodzie morwa czarna pendula wygląda jak kaskada intensywnie zielonych liści. Jeśli interesują cię zioła i rośliny lecznicze, zebraliśmy je dla ciebie w tym miejscu.

Wszystko o sadzonkach morwy czarnej

Jak uprawiać morwę czarną? Sadzonki morwy czarnej można nabyć w zasadzie w każdym sklepie ogrodniczym. Ich cena nie jest szczególnie wysoka, ale może być dość mocno zróżnicowana. Dzieje się tak, ponieważ morwę sprzedaje się zarówno w balocie i pojemniku, jak i z nagim korzeniem. Cena tego drugiego rozwiązania jest zazwyczaj niższa, jednak te sadzonki są bardziej narażone na uszkodzenia i zniszczenia mechaniczne, warto więc zainwestować w inne sadzonki.

Cena może być także podyktowana odmianą. Bardziej atrakcyjne czy mrozoodporne mogą być droższe, chociaż oczywiście nie jest to reguła. Najwięcej przyjdzie nam zapłacić za drzewko płaczące, ale warto, bo morwa czarna pendula to uroczy i niezwykle dekoracyjny element naszego ogrodu.

Sadzonki kupuje się zarówno wiosną, jak i jesienią, bo oba terminy sadzenia wchodzą w grę. Roślina musi mieć zapewnione dość specyficzne warunki. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, że szybko się rozwija, więc musi mieć zapewnioną odpowiednią przestrzeń, chociaż jest dość tolerancyjna na konkurencję i nadaje się nawet do sadzenia żywopłotowego. Jej inne wymagania są zbieżne z tymi, jakie ma morwa biała.

Morwa czarna powinna być sadzona w gliniaste lub lekko piaszczyste gleby, optymalnie przepuszczalne. Ciężkie podłoże, podmokłe i gęste nie jest dla niej najlepszym pomysłem, roślina raczej nie będzie się rozwijała. Najlepsze będą dla niej także stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru. Być może interesuje cię także uprawa jeżyny bezkolcowej? Więcej na jej temat znajdziesz w tym artykule.

Uprawa – podstawowe zabiegi pielęgnacyjne

Jak uprawiać morwę? Morwa czarna to bardzo mało wymagająca roślina. Jej uprawa w zasadzie nie zakłada żadnych bardzo skomplikowanych zabiegów. Jest bardzo odporna na choroby i szkodniki, więc nie musisz jej zabezpieczać żadnymi środkami chemicznymi.

Morwa czarna - podlewać i nawozić?

Czarna morwa to roślina, która idealnie nadaje się do uprawy ekologicznej. Dodatkowo nie ma szczególnie wysokich wymagań pod względem zasobności podłoża, więc w zasadzie nie potrzebuje nawet nawożenia. Nie musisz także pamiętać o jej podlewaniu. W bardzo upalne lata wystarczy nieco nawadniania podczas standardowego porannego albo wieczornego podlewania ogrodu.

Morwa czarna i jej cięcie

Uprawa morwy czarnej nie wymaga także przeprowadzania cięcia. W zasadzie można wykonywać je tylko interwencyjnie, gdy młode, niezdrewniałe jeszcze pędy przemarzną. Wtedy usuwa się zniszczoną tkankę. Roślina ma ładny naturalny pokrój, ale jeśli chcesz ją wystylizować, oczywiście masz taką możliwość. Morwa czarna dobrze znosi cięcie, więc skracanie pędów o kilkanaście do trzydziestu centymetrów jest jak najbardziej możliwe. Dzięki temu morwa czasami jest wykorzystywana na żywopłoty.

Właściwości lecznicze morwy czarnej

Owoce morwy czarnej mają bardzo wiele wartości odżywczych i składników mineralnych. Mają bardzo szerokie właściwości lecznicze, są wartościowym surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie i farmakologii. Owoce morwy czarnej można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, zwłaszcza suszone lub kandyzowane. Ich cena nie jest szczególnie wysoka, ale nic nie może się równać z wartościami i smakiem świeżych owoców, dlatego warto posadzić drzewko we własnym ogrodzie.

Morwa czarna a witaminy

Owoce są bardzo wartościowym źródłem witamin B2 i B1, a także witaminy A i C. Zawierają także kwas foliowy, są zasobne w żelazo, cynk, potas, magnez i fosfor. To wszystko sprawia, że morwa czarna powinna być częścią twojego codziennego menu. Właściwości lecznicze mają jednak nie tylko owoce morwy, ale także liście. Z liści morwy przygotowuje się niezwykłe herbaty i napary. Właściwości lecznicze morwy czarnej są wykorzystywane w leczeniu nieżytu żołądka i problemów z układem trawiennym – w tym celu wykorzystuje się zarówno niedojrzałe, jak i dojrzałe owoce. Sok z nich działa przeciwkrwotocznie, więc dawniej piły go kobiety w czasie porodu. Sprawdź także inne nasze inspiracje na rośliny ogrodowe.

Napar z liści morwy

Napar z liści morwy białej stosowany jest do pobudzania krążenia i jest uznawany za skuteczny środek leczenia nadciśnienia. Do takiej mikstury dodaje się czasami także elementy kory tego drzewa, dzięki czemu środek jest bardziej skuteczny. Przyjmuje się również, że taki napar to skuteczny środek moczopędny, przydatny w przypadkach zapalenia pęcherza i innego rodzaju dolegliwości.

Przepisy na specjały z owoców morwy czarnej

Przepisy na specjały z owoców morwy są bardzo liczne. Jest to wartościowy owoc deserowy, z którego robi się liczne konfitury i dżemy. Są bardzo smaczne, a dodatkowo mają wartości odżywcze. Do konfitur z owoców morwy białej dodaje się także ziarenka z laski wanilii, co pogłębia ich smak. Jeśli są jednak zbyt słodkie, można dodać do nich sok z jednej lub dwóch limonek, nadadzą im wyjątkowego, głębokiego smaku, a jednocześnie pewnej kwaskowatości, która sprawi, że będzie to naprawdę wyborny deser.

Owoce morwy czarnej są także często wykorzystywane do robienia win domowych. Jednak przepisy te są najczęściej strzeżone rodzinną tajemnicą i pochodzą z czasów, gdy morwa była jednym z popularnych drzewek w szlacheckich, dworkowych sadach i ogrodach. Takie wino było stosowane jako środek poprawiający trawienie, wybornie smakowało do tłustych posiłków i cięższych mięs.

Morwa to z pewnością jeden z najbardziej wartościowych owoców, które można wyhodować w naszym klimacie, warto więc zaprosić morwę czarną do swojego ogrodu. To drzewo nie zajmie zbyt wiele miejsca, będzie ciekawym uzupełnieniem aranżacji, a dodatkowo dostarczy ci owoców, które chętnie podasz swojej rodzinie. Dzięki nim twoje menu będzie obfitowało w wiele potrzebnych składników mineralnych i witamin. Przeczytaj także nasz artykuł: Dereń kousa - uprawa, pielęgnacja, cięcie.

, aktualizacja 15.09.2017
Powiązane Artykuły
Zobacz więcej artykułów na temat:
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij